Helmipuuro

Helmipuuro
.. .. .. .. .. ... "Jos luovut kaikista paheistasi, et itse asiassa elä kauemmin. Elämä vain tuntuu pidemmältä." -Clement Frend- ... .. .. .. .. ..

keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Äitienpäivän menu


🌸 Lohisuupalaset
🌸 Belugalinssi-grillikasvissalaatti
🌸 Makkara-chilipullavartaat
🌸 Mansikkasorbetti

(Ihan alkuun pahoittelen kuvia, joiden sommitteluun en ehtinyt lainkaan käyttää aikaani, räpsin nopsaan sieltä ja toisen täältä, joten kuvadokumentointi on siis mitä on...)

Äitienpäivän ruoka valmistui grillissä ja mansikkainen herkku pistettiin edellisenä iltana pakastumaan. Sorbettiin tarvitsin vain kananmunan valkuaiset, joten keltuaisista ajattelin kehitellä sitten jonkinlaisen salaatinkastikkeen.

Noh, siitä tuli oikeastaan koostumukseltaan majoneesimainen, mutta niin hyvä maultaan, että hihkaisin ilosta! Monikäyttöinen, toimii salaatinkastikkeena, kun sitä ohentaa reippaasti vedellä tai paksuna versiona se on mainio käyttää majoneesin tavoin; dippinä tai hampurilaisen välissä.

Itse käytin sitä lämminsavulohisuupalasissa ja pöydässä grillisalaatin ohessa. Onneksi kirjasin koko ajan ylös mitä soossin laittelin, niin voin tehdä tätä toistekin. Öljyä tosin  lirutin suoraan pullosta, mutta arvio pitänee aika hyvin paikkansa.

Menuu oli mielestäni kesäinen, jälkiruokaa myöten, joten toimii helteisenkin kesäviikonlopun helppona tarjoiltavana.

Lohisuupalaset ja vartaat ovat vain helppoja kasattuja juttuja, että niiden ohjetta en sen kummemmin tänne laita. Vartaita kun voi laitella oman maun ja löytyvien raaka-aineiden mukaan, ja savulohisuupalaset kasasin nopsaan valmiiden keksien päälle.



Salaatinkastike tai majoneesi-soossi

  • 2 keltuaista
  • 2 tl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl sinappia ( itsellä oli väkevä ja sokeriton)
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl mietoa paprikajauhetta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • n. 1-1½ dl mietoa ruokaöljyä 
  • vettä ohentamiseen

Tajusin juuri, että kaikkea olin näköjään laittanut kaksi, paitsi öljyä!

Helppo soossi syntyy näin: Laita keltuaiset, etikka, sinappi, murskatut valkosipulit ja mausteet kulhoon. Sekoita. Lisää öljyä pienissä erissä tai nauhana, sekoita koko ajan kunnes koostumus on paksuhko tai haluamasi. Vettä varovasti lisäämällä voit säätää soossia ohuemmaksi, salaatinkastikemaiseksi. Itse tein koko soossin sauvasekoittimella käden käänteessä, (kun oli kiire saunaan), mutta tämä onnistuu ihan käsipelillä vispaamallakin.

Mansikkasorbetti, kookosvivahteella

  • 2 valkuaista
  • 3-4 rkl sokeria
  • 250 g kohmeisia mansikoita
  • n. 1 tl vaniliasokeria
  • 2 rkl kookoshiutaleita

Soseuta kohmeiset mansikat sokereiden ja kookoshiutaleiden kanssa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita molemmat elementit keskenään ja pistä pakastimeen jäätymään. Peitä kannella tai kelmulla. Käy välillä sekoittelemassa sorbettimassaa, niin koostumuksesta tulee parempi.
Ota jääkaappiin n. 20 minuuttia ennen tarjoilua, että saat massasta helpommin sorbettia tarjolle.

Kookoshiutaleet voi jättää kokonaan pois. Keskikesän helteille ne sopii; tuovat tropiikin ja pina coladan tuntua viilentävään jääherkkuun. 

Belugalinssi-kasvissalaatti

  • 1 dl Belugalinssejä
  • 2 dl vettä
  • suolaa, pippuria
  • oliiviöljyä
  • grillattuja paprikoita
  • grillattuja kesäkurpitsoita
  • grillattua avokaadoa
  • kurkkua
  • tomaattia
  • haluamaasi vihersalaattia
  • salaatinkastiketta tai sitruunaa ja oliiviöljyä
Huuhdo linssit. Laita 1/3 linssejä kattilaan ja 2/3 vettä. Kiehauta kypsiksi n. 20-30 minuuttia. Mausta ne lämpimänä suolalla ja pippurilla sekä lirauksella oliiviöljyä. Grillaa haluamiasi kasviksia. Kuutioi sillä välin tomaatti ja kurkku, lisää ne linssien sekaan. Pilko grillatut kasvikset haluamasi kokoiseksi salaatin sekaan: rustiikkinen versio toimii kesäruuassa parhaiten, eli paloja jossa on purutuntumaa ja kokoa. Tarjoa grillatun lihan, kalan, kanan tai makkaroiden ym. kera. Kylkeen vielä soossia, jota yllä väsäsin ja sen mausta hihkuinkin, niin kesä voi alkaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä ja kommentistasi, tervetuloa toistekin ♥