Helmipuuro

Helmipuuro
.. .. .. .. .. ... "Jos luovut kaikista paheistasi, et itse asiassa elä kauemmin. Elämä vain tuntuu pidemmältä." -Clement Frend- ... .. .. .. .. ..

sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Kesäkurpitsa-nyhtökauravuoka


Ylkä yllätti eilen ja toi kaupasta tullessaan nyhtökauraa muutaman laatikollisen. Olin samaan aikaan hämmästynyt että iloinen, sillä tämä ruokahan ei välttämättä muuten raavaan rakennusmiehen peruspöperöihin ja kauppalistaan kuulu.

Noh. Minä uudesta raaka-aineesta iloisena ja inspiroituneena rupesin kehittelemään sunnuntai-ruuan, joka täyttäisi kaikkien vastaa ja maistuisi suuhun maukkaalta.

Tämmöisen sain jääkaapin aineksista aikaan. Ja hyvää oli.

Kesäkurpitsa-nyhtökauravuoka

  • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • porkkana raastettuna
  • keskikokoinen sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • paketti tai parikin nyhtökauraa (tai jauhelihakin käy)
  • fetaa tai / ja muita juustoja maun mukaan
  • yrttejä maun mukaan (basilika, oregano, persilja, jne.)
  • ripaus cayene-pippuria
  • öljyä kuullotteluun
  • suolaa ja pippuria

Pese kesäkurpitsat ja siivuta ne pitkittäin ohuiksi levyiksi. Suolaa pinnat ja anna "itkeä" sen aikaa, kun raastat porkkana, silppuat sipulin sekä valkosipulin. Napakat, pienen kesäkurpitsat ei tätä vaihetta välttämättä edes tarvitse.

Pyyhkäise ylimääräiset nesteet kesäkurpitsojen pinnalta ja grillaa tai paista pannulla siivuja hetkinen molemmin puolin (voi jättää tämänkin tekemättä, mutta sunnuntaina oli aikaa tehdä vähän ekstraa, vuokaan tulee näin syvempää makua).
Jätä paistetut kesäkurpitsasiivut odottamaan latomisvaihetta.

Valmista tomaattinen nyhtökaurakastike. Kuullota tilkassa öljyä sipulit, valkosipulit ja porkkanaraaste. Lisää tomaattimurska, mausta ja anna porista hetki. Maista. Tomaattikastikkeen pitää maistua hyvältä, että koko ruokakin maistuu maukkaalta. Lisää nyhtökaurat ja kuumenna. Älä keitä tai hauduttele pitkään, vain sen verran että nyhtikset lämpenee.

Lado pienen uunivuoan pohjalle kesäkurpitsasiivuja, sen päälle kastiketta ja murustele päälle fetaa. Lado taas uusi kerros kesäkurpitsoja ja kastiketta sekä fetamurua. Päällimmäiseksi tulee kerros kesäkurpitsoja ja halutessa esim. juustoraastetta. Paista uunissa noin puolituntinen, tai kunnes vuoka saa kivaa väriä. Jos et paistanut kesäkurpitsoja ennen uuniin laittamista, vuoka vaatii vähän kauemman aikaa uunin lämpöä.

Vinkki: Tein villinä kokeiluna paistokseni pintaan, juustoraasteen sijaan, nyhtömuru-seoksen.
Eli paistoin pannulla, tilkassa öljyä, nyhtökauraa, johon ripottelin sekaan grillimaustetta. Tästä tuli rapea, pekonimainen muru, jonka sitten ripsottelin uunista otetun kasvivuoan päälle. Lisäksi vielä murustelin väriksi vähän fetaa.

Miehet rakastaa silmillään ja naiset korvillaan ja täällä ainakin tuon lihaisan näköinen ja uskomattoman hyvän makuinen muruseos vuokaruuan päällä, sai kakslahkeisen hymyn korviin ja tyytyväinen syömisen hyminä taas allekirjoittaneen hellahäärijän hymykuopat esiin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä ja kommentistasi, tervetuloa toistekin ♥