Helmipuuro

Helmipuuro
.. .. .. .. .. ... "Jos luovut kaikista paheistasi, et itse asiassa elä kauemmin. Elämä vain tuntuu pidemmältä." -Clement Frend- ... .. .. .. .. ..

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Katkarapu-kylmäsavulohikeitto



Juhlava, maukas ja herättelee kivasti makunystyräisiä kielenpäällä.

Pääsiäisen alkuruoka-asioita miettiessäni, ja ideoita netistä "survaillessani", törmäsin Maku-sivuilla tähän soppaan. Siitä se idea sitten lähti, että tästäpä väsään alkuruoka pääsiäispöytään.

Tuunailin alkuperäisreseptiä hieman. Omaan soppaamme mm. lirautimme himppusen konjakkia, ihan vain aavistuksen tausta-aromiksi, joka toimii kuin aasinsiltana kohti pääruoan timjami-konjakkikastiketta. Lisäsin tuoreita yrttejä, mutta vähensin kylmäsavulohen ja katkarapujen määrää. Halusin keittoon vähemmän sattumia, ja enemmän liemimäistä tuntumaa, kun tarjolla oli vielä "kaviaarimuniakin "kaverina. Jos keittoa tarjoaa pääruokana, saa kalaa- ja rapuja laittaa anteliaammalla kädellä.

Alkuperäisresepti löytyypi täältä ja meidän mukaellusta "juhlaversiosta" tuli sitten tälläinen:

Tomaattinen kylmäsavulohi-katkakeitto

1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
½ tuore chili
1 rkl öljyä
500 g tomaattimurskaa
n. 1rkl tomaattipyrettä
ripaus sokeria
liraus konjakkia
n. litra itse keitettyä kalalientä (tai litra vettä ja 1 kalaliemikuutio)
100 g kylmäsavulohta
100 g pakastekatkarapuja
2 dl kermaa
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipuli

Kuullota kattilassa, öljytilkkasessa, silputut sipulit ja chili. Lisää joukkoon tomaattimurska, pyree, konjakkiliraus, kalaliemi ja keittele tomaattipohjaa jokunen tovi, pyöristä makua tarvittaessa sokerilla. Lisää pienityt kylmäsavulohipalat. Keittele vielä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää katkaravut ja tuoreet yrtit. Älä enää keitä.

Lopuksi tärkein, eli tarkista maku, suola ym. Sillä kuten kokki Marco Pierre Whitekin eräässä ohjelmassa, vapaasti lainaten totesi: " Aika- ja ainesmäärät ovat VAIN osviittoja, ruoka laitetaan aisteilla; ne kertovat, milloin maut ovat kohdillaan ja ruoka on valmista, ei kello tai reseptien ainesmäärät."




2 kommenttia:

  1. No eksyinpä tällekin puolelle ja ihastelin näitä herkkuja. Tätä täytyy seurata ilman muuta ♥

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiitos ♥ ja lämpimästi tervetuloa katselemaan millaisia "sörsseleitä" sitä saankaan tänne puolelle väsäiltyä :)

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä ja kommentistasi, tervetuloa toistekin ♥