Helmipuuro

Helmipuuro
.. .. .. .. .. ... "Jos luovut kaikista paheistasi, et itse asiassa elä kauemmin. Elämä vain tuntuu pidemmältä." -Clement Frend- ... .. .. .. .. ..

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Parsa ja uppomuna-aika



Kaksi pääraaka-ainetta:

  • Tankoparsat
  • Kananmuna(t)
  • Vesi
  • Etikka
  • Suola

Yksinkertaista, mutta niin hyvää.
Kevään "must", sopii vaikka vappuherkuksi tai pääsiäisen alkupalaksi, kevyeksi lounaaksi jne.

Helppo. Minähän tykkään kovasti helpoista ja nopeista resepteistä, niin jää sitten aikaa kaikkeen muuhunkin mukavaan. Tässä olen oikonut vielä lisää, eli koko sörsseli samassa kattilassa! Kylläh!
Miten tämä tapahtuu.

Näin:
Vesi kiehumaan. Ota reiluhko kattila, että kananmuna/munat mahtuu pyörimään.
(Veteen ei saa laittaa suolaa, sillä se rikkoo valkuaisen rakenteen uppomunasta.)

Huuhdo parsat ja poista niiden puumaiset alaosat. Ohuita, kevään ensiparsoja ei minun mielestäni tarvitse kuorimaveitsellä käsitellä yhtään sen enempää, pelkkä puumaisten alaosien poisto riittää.

Suolattomaan, kiehuvaan veteen laitetaan ensin hetkiseksi parsat kyspymään. Montaa minuuttiahan parsat ei kypsymiseen tarvitse, jotta rakenne säilyy suutuntumaltaan ja väriltään hyvänä.

Tällä välin rikotaan kananmuna varovaisesti kuppiin odottamaan vuoroaan. Keltuaisen pitää säilyä ehjänä.

Parsat otetaan reikäkauhalla pois. Nostetaan ne tarjoilu lautaselle ja ripotellaan saman tien kuumille parsoille sormisuolaa tai mitä suolaa vain haluaa käyttää. Halutessaan saa laittaa vaikka voi-nokareenkin.

Kattilassa siis edelleen porisee vesi.
Se saattaa olla parsojen jäljiltä hieman vihertävää, mutta se ei haittaa yhtään mitään (etikkaloraus kirkastaa veden kuin taikaiskusta, eikä väri vaikuta munien makuun: vedessähän on päinvastoin vain hyviä, parsasta osittain liuenneita vitamiineja). Nyt tähän porisevaan, parsojen keitinveteen siis lisätään loraus etikkaa. Perussääntö on, että litraan kiehuvaa vettä laitetaan 0,7 dl etikkaa, mutta itse lorautin vain vapaalla kädellä ja hyvin onnistui.

Kauha taas käteen ja etikkaiselle vedelle pyöräytetään kunnolla vauhtia, eli tehdään veteen pyörivä liike. Tähän pyörivään veteen lasketaan varovaisesti kupissa pötköttävä kananmuna. Keitetään noin kaksi minuuttia. Valkuainen hyytyy ja keskusta jää kivan valuvaiseksi kastikkeeksi parsalle.

Valmis!

Kylkeen sopisi erinomaisesti kylmä- tai lämminsavulohi tai ilmakuivattu kinkku. Mutta yksinkertaisuudeessaan, näinkin. ...Maistuu tulevalle kesälle.


8 kommenttia:

  1. Hei,en saanut aukeamaan esim."siemimetsässä"-kohtaa:( Voi johtua oman koneen toimistakin. Vai onko ne tarkoitettu ettei kuvia klikkaamalla aukea.t.fani ja epätietoinen

    VastaaPoista
  2. Hei! Voi, vika ei ole Sinussa eikä koneessasi!Nuo sivukuvat ovat vain sellaisia esittelykuvia, joista ei ole linkkiä tuonne Onni on lauantain puolelle. Ne ovat oikeastaan siinä vain toistaiseksi, kun tässä blogissa on vielä niin vähän postauksia ja kuvia. Niiden tarkoitus on esitellä, mitä ja mistä aiheista tähän blogiin on aikomus tulevina aikoina postauksia sitten rakennella.

    Eli ainut kuva, missä on linkki, on tällä hetkellä tuo ylin "pyöräkuva". Eli vika ei todellakaan ole Sinussa eikä koneessa; vaan siinä, etten ole niihin linkkejä laittanut. Mutta nyt kun asian otit esille, koitan jossain välissä keretä rakentamaan tuota sivukuvagalleriaa selkeämmäksi, kenties vaikka siten, että kuvista tosiaan pääsisi sitten vaikka postaukseen, johon se Onni on lauantain puolella on liittynyt. Olen todella pahoillani, että tuo ensimmäinen linkityskuva johtaa harhaan. Koitan korjata tai keksiä paremman ratkaisun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. Onni on lauantain puolella, kun napsautat kohtaa. "Sienet" löydät esim. tuon esimerkkinä mainitsemasi aihealueen viime syksyn postauksia..
      Koitan tosiaan rakennella tuon sivukuvagallerian vielä paremmaksi. Hyvä kun kysyit ja otit asian esille ♥

      Poista
  3. Älä huoli,olen vain niin kokematon tällaisen netin suhteen;)mutta kiitos selvennyksestä!On vaan niin houkuttelevia nuo sivussa olevat kuvat:)) joten ajattelin oikaista.Mutta kuten sanoin, taidokkaan upeita kuvia ja ihana blogi(t)!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun oli heti toimittava, sillä huomiosi oli niin hyvä ja haluan, että blogia on mukava sekä helppo tutkia; eli nyt nuista sivukuvista pääsee postauksiin suoraan. Kiitos Sinulle ♥ Blogin käyttömukavuuden parantaminen on aina hyväksi. Ja lämmin kiitos myös kauniista sanoistasi kuvien suhteen ♥

      Poista
  4. Hei! Nyt sivupalkin pikkukuvissa on linkit, joista pääsee katselemaan aiheita viime vuodelta :)

    VastaaPoista
  5. Voih,oli tullut kirjoitusvirhe tuohon edelliseen viestiin:( mutta tarkoitukseni oli oikaista eli päästä nopeammin. En siis tarkoittanut ojentaa/oikaista ettet vaan ymmärtänyt väärin:) Hyvin ja helposti toimii nyt nuo kuva-palkit:)) 💓☺

    VastaaPoista
  6. Huomenta ja ..Ei huolta, Ymmärsin mitä tarkoitit ♥

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä ja kommentistasi, tervetuloa toistekin ♥