Helmipuuro

Helmipuuro
.. .. .. .. .. ... "Jos luovut kaikista paheistasi, et itse asiassa elä kauemmin. Elämä vain tuntuu pidemmältä." -Clement Frend- ... .. .. .. .. ..

torstai 13. huhtikuuta 2017

Tonnikalapihvit ja linssisalaatti


Aloitellaan tämä pääsiäisen vastaanotto kevyesti ja nopeasti, mutta silti juhlavasti.
Vaihtelun vuoksi välillä vähän suurempien vesien kalaa, vastuullisesti pyydettynä tietenkin. Harvoin meillä herkutellaan tonnikalapihveillä, sillä kotimainen kala, etenkin itse pyydetty on se mukavin, edullisin ja ympäristöystävällisin syötävä ja laitettava, mutta välillä, vaihtelu virkistää. Tonnikala on turhan hinnakastakin näillä seuduilla ihan jatkuvasti puputtaa, eikä se ole oikein järkevääkään, miltään kannalta tarkasteltuna.

Mutta, pääsiäisen kunniaksi, sitä pöydästä nyt kuitenkin pitkästä aikaa löytyi.
Paistokin onnistui nappiin. On ollut joskus niitäkin kertoja, lähinnä minun paistaminani, jolloin tonnikala on ollut auttamattomasti ylikypsää, kuivaa sahajauhoa suorastaan, ja silloin se ei oikeasti maistu yhtään miltään. Ja se ylikypsyminen tapahtuu todella nopeasti, nimimerkillä: "Kokemusta löytyy" Tämä on varsinaista pikaruokaa siis, niin paiston kun tarjoilunkin osalta! Ei passaa jäädä kädet lanteilla patsastelemaan minkään muun asian äärelle.

Tämän ateriakokonaisuuden tekeminen kannattaa aloittaa linssisalaatista, jotta se on jo lautasilla odottamassa pikaisesti valmistuvaa tonnikalapihviä.


Linssisalaatti

  • punaisia kuivattuja linssejä
  • vettä
  • sitruuna-oliivilöljyä, tai ihan tavallista oliiviiöljyä
  • paprikaa
  • tomaattia
  • cosmopolitan salaattia (tai muuta tukevarakenteista, jämerää salaattia)
  • yrttejä; persijaa, tilliä...maun mukaan
  • suolaa ja pippuria

Kuivatut linssit huuhdellaan hyvin ja kiehautellaan kypsäksi. Tällä välillä pilkotaan tomaatit ja paprika, lisätään niihin jo sitruunainen oliiviöljy, mausteet ja yrtit. Valutetaan pehmenneet linssit ja sekoitellaan ne maustumaan kasvisseokseen. Linssiseos saa samalla hetken jäähtyä. Lopuksi lisätään suikaloitu cosmopolitan salaatti (tai mikä tahansa muukin tukevampi salaattilaatu käy, myös kiinankaali sopii oivallisesti) ja tarkistetaan maku.

Paistetut tonnikalapihvit

  • Tonnikalapihvejä, joko tuoretiskistä tai pakastealtaasta
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa ja pippuria

Pakasteena ostetut tonnikalapihvit sulatetaan, kuivataan pinnat talouspaperilla ja maustetaan. Kuumennetaan pannu kuumaksi, ja paistetaan tonnikalapihvi nopeasti, 1-1½ minuuttia puoleltaan, tavoite on keskeltä punainen pihvi.

Herkkuhyvää Pääsiäisen alkua kaikille!



4 kommenttia:

  1. Heih!Itse olen kerran elämässäni maistanut hyvää tonnikalapihviä,ravintolassa.Keskeltä juuri tuollainen kuin kuvassasi.Itse valmistettuna tuli ihan liian kuivaa:( On se taitolaji:-)

    VastaaPoista
  2. Hei :) Toden totta. Tälle kalalle riittäisi melkein se, että näyttäisi vain sille paistinpannua jostain nurkan takaa :D Onneksi tällä kertaa onnistui täydellisesti. En voi tosin kiitosta tästä paistosta ottaa itselleni, vaan eräjorma meillä kaikki kalanpaistot taitaa tuosta vaan; niin tämänkin. Taitolaji, kuten osuvasti sanoitkin :)

    VastaaPoista
  3. Minä taidan vaan yksinkertaisesti paistaa kaiken aina liian kypsäksi.Kaipa se on harjoituksen puutetta;-) Onko pakaste tonnikala muuten kokeilemisen arvoinen?

    VastaaPoista
  4. Minulla tahtoo kalojen kanssa olla sama vika, vaikka kuinka yritän tarpeeksi vähän aikaa paistaa, niin en saa sellaista täydellistä paistokypsyyttä.

    Noh..Eihän se pakastetonnikala tuoretta vastaa, mutta kyllä siitäkin maukkaan saa, jos tonnikala himo pahasti iskee. Tuntuu tosin, että sen paistamisen kanssa pitää jotenkin olla vielä tarkempi, kun tuorekalan. Malttaa tosi, tosi nopesti käyttää ne pinnat pannulla ja samantien pois. Se jatkaa kypsymistä vielä lautasellakin, tai siltä ainakin minusta tuntuu:D Paras tulos tulee kuumalla, valuraudalla tai parillalla pikaisesti käytettynä. Ja syömäänhän niitä pitää ruveta ihan saman tien :D

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä ja kommentistasi, tervetuloa toistekin ♥