Helmipuuro

Helmipuuro
.. .. .. .. .. ... "Jos luovut kaikista paheistasi, et itse asiassa elä kauemmin. Elämä vain tuntuu pidemmältä." -Clement Frend- ... .. .. .. .. ..

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Vuohenjuustobataatit ja pääsiäispöytäpohdiskelua

Niin se vaan taas pääsiäinen kovaa vauhtia lähenee.

Kivaa. Pidän pääsiäisestä kovasti. Pitkä vapaa, luonto herää ja valokuvattavaa ilmestyy luontoon päivä päivältä enemmän. Jollain tapaa se on itselle jopa jouluakin mieluisampi juhla. Se kevään ja uuden alkamisen tuntu on niin voimaakkaasti läsnä, tuntuu kuin kaikki aistitkin lopullisesti heräisivät talviunestaan.

Viime pääsiäisenä meillä herkuteltiin lampaanviululla ja vuohenjuustobataateilla. Lämminsavulohtakin löytyi pyhien ruokapäivistä, sekä tietysti: täytettyjä kananmunia. Jälkiruuaksi pashaa. Perinteisiä klassikoita. Mämmiä ei ollut, sillä se ei minulle oikein maistu.

Harmillista, viime pääsiäisen aikaan, ei blogiharrastukseni, kuvaamisesta puhumattakaan, ollut vielä alkanut, joten kuvamateriaalia näiden mietteideni tueksi ei juurikaan ole. Joitakin vanhalla räpsyllä otettuja otoksia. Onneksi edes niitä.

Mutta mitähän sitä tänä vuonna laittaisi?
Lammasta kenties ...tai voisihan sitä jotain muutakin laittaa. Kokonaisena uunissa paahdettu, yrttinen broilerikin on ihana pääsiäsruoka. Lämminsavulohta on meillä tänäkin vuonna pöydässä. Kiva pääsiäisrituaali, kun savustellaan pihalla kalaa ja kuunnellaan samalla ensimmäisten kevätlintujen lurituksia. Ja savukala, pidän siitä niin kovasti, että voisin elellä vaikka pelkästään sillä.

Vuohenjuustobataatit ovat hyviä. Kirjoitan siksi niiden reseptin tähän  ylös, vaikkei niitä ehkä tänä vuonna itse tehdäkään, sillä tekee mieli kokeilla taas jotain uutta lisuketta.

Mutta suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos on ideanpuutosta tai  kaipaa vaihtelua esim. perinteisten valkosipuli- tai kermaperunoiden tilalle.

Vuohenjuustolla täytetyt bataatit

  • 3 keskikokoista bataattia
  • öljyä
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

Täytteeseen:
  • ½ dl kermaa
  • 1 rkl voita
  • n. 180g vuohenjuustoa
  • ½ tl suolaa
  • pippuria
  • tuoretta timjamia

Pese bataatit, kuivaa ja halkaise pituussuunnassaan. Asettele uunipellille leikkupinta ylöspän ja sipaise niille vähän öljyä sekä mausta. Paista 200 asteessa noin 50 min, tai kunnes ovat "koverrettavassa kunnossa", eli sopivan pehmeitä ja kypsiä.

Koverra bataateista sisukset kulhoon, jätä kuoret odottamaan pellille. Tee täyte. Lisää bataattien sekaan kerma, voi, paloiteltu vuohejuusto sekä suola ja pippuri. Soseuta sauvasekoittmella tai sähkövatkaimella pehmeäksi. Lusikoi seos takaisin bataatin kuoriin ja laita uuniin lämpenemään hetkeksi. Koristele tuoreella timjamilla ja herkuttele esim. lammas- tai karitsapaistin kera. Maistuu myös broilerin lisukkeena, tai vaikka ihan omana ruokalajinaan, kasvisruoka-annoksena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä ja kommentistasi, tervetuloa toistekin ♥